Ο Ομιλος

Σύντομη Ιστορική Αναδρομή

O  Γ. Α. Ο. Κουκουβαούνων είναι το μοναδικό σωματείο καλαθοσφαίρισης της Μεταμόρφωσης και αποτελεί “σάρκα από τη σάρκα” του Αθλητικού Ομίλου Κουκουβάουνων. Το ιστορικό του ξεκινά από το 1986, στην πραγματικότητα, όταν η διοίκηση του ιστορικού αθλητικού ομίλου της πόλης αποφάσισε να οργανώσει τμήμα καλαθοσφαίρισης, με ανδρικές και γυναικείες ομάδες. Το νέο τμήμα συγκροτήθηκε μέσα στον ίδιο χρόνο και το αθλητικό δυναμικό του προερχόταν από το έμψυχο υλικό των αθλούμενων νέων της πόλης και μόνο. Η αρχή αυτή αποτέλεσε από τότε πάγια πολιτική όλων των διοικήσεων, ώστε να μην καταφεύγει το σωματείο σε ενίσχυση του δυναμικού του με μεταγραφές ξένων αθλητών.

Στην αγωνιστική περίοδο 1986-87 το τμήμα καλαθοσφαίρισης συγκρότησε τρεις ομάδες: εφήβων, κορασίδων (μέχρι 18 ετών) και παίδων (μέχρι 16 ετών), δηλώνοντας συμμετοχή στα επίσημα αντίστοιχα πρωταθλήματα των ερασιτεχνικών σωματείων της Αττικής. Διοργανώτρια Αρχή των πρωταθλημάτων είναι η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αττικής (ΕΣΚΑ).

Στην επόμενη αγωνιστική περίοδο 1987-88, συγκροτήθηκαν και είχαν συμμετοχή στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ και οι ομάδες ανδρών και γυναικών, που η αγωνιστική τους πορεία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τις οδήγησε σε σημαντικές διακρίσεις.

Το 1992 αποφασίστηκε ο διαχωρισμός του τμήματος καλαθοσφαίρισης από τον ΑΟΚ, ώστε το άθλημα να καλλιεργηθεί περισσότερο συστηματικά, με αρτιότερη οργάνωση και παράλληλη δημιουργία υποδομής σε έμψυχο δυναμικό. Ακολούθησε η σύνταξη νέου καταστατικού και μετά την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας που απαιτεί η σχετική νομοθεσία, το νέο σωματείο Γυμναστικός Αθλητικός Όμιλος Κουκουβάουνες, στο οποίο εντάχθηκε συνολικά το τμήμα μπάσκετ του ΑΟΚ.
H ομάδα των ανδρών σημείωσε σταθερή ανοδική πορεία και αρχίζοντας από τη Δ΄ κατηγορία έφτασε και σταθεροποιήθηκε στη Β΄ κατηγορία. Από το 2002-2006 αγωνίστηκε στη Γ’ ΕΣΚΑ, ενώ τη φετινή χρονιά θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Β΄ ΕΣΚΑ. Η ομάδα των γυναικών πέτυχε να εξαντλήσει όλες τις κατηγορίες και είχε συνεχή αγωνιστική παρουσία στην Α΄ κατηγορία της ΕΣΚΑ. Δυστυχώς, η διοίκηση αναγκάστηκε να αναστείλει τη συμμετοχή της ομάδας γυναικών στο αντίστοιχο πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας μετά το 2000, επειδή αποχώρησαν πολλές αθλήτριες και δεν υπήρχε το απαραίτητο έμψυχο υλικό για τη στελέχωση της ομάδας.

Από το 2004 το τμήμα επανασυστάθηκε και η ομάδα και αγωνίστηκε μέχρι το 2008 στη Γ’ΕΣΚΑ. Κατά την αγωνιστική περίοδο 2008-2009 το γυναικείο τμήμα του μπάσκετ του ΓΑΟΚ κατόρθωσε να ανέλθει και πάλι στη βαθμίδα της Β’ ΕΣΚΑ, στην οποία και αγωνίζεται επάξια (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ στην αντίστοιχη ενότητα).

Επίσης και κατά την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 το γυναικείο τμήμα του μπάσκετ του ΓΑΟΚ κατόρθωσε και πάλι μετά από συνεχείς νίκες να ανέλθει στην Α’ ΕΣΚΑ και να κερδίσει το κύπελλο του πρωταθλήματος των ομάδων της Β’ΕΣΚΑ, οπότε από την επόμενη περίοδο θα αγωνίζεται επάξια στο πρωτάθλημα των ομάδων της Α’ ΕΣΚΑ.

Στο έμψυχο αθλητικό δυναμικό του ΓΑΟΚ ανήκουν σήμερα γύρω στους 300 αθλητές και αθλήτριες, που συγκροτούν τις 20 ομάδες οι οποίες συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ, ανδρών, εφήβων, κορασίδων, παίδων και γυναικών. Στον τομέα της υποδομής συντελείται πολύ αξιόλογο έργο σε βάθος, αφού υπάρχουν περίπου 250 νεαρά αγόρια και κορίτσια που ασκούνται συστηματικά στις ακαδημίες καλαθοσφαίρισης του σωματείου και αποτελούν το νέο αίμα του αθλήματος στην πόλη της Μεταμόρφωσης.